Gebruik je gezond verstand als je de weg opgaat, en houd het veilig!

Keyless entry: ontzettend handig of juist onveilig?

Je loopt de supermarkt uit met twee zware boodschappentassen in je handen. Eenmaal aangekomen bij de auto besef je dat je autosleutel in één van de tassen zit. Helemaal onderin. Gelukkig heb jij een auto met keyless entry, ideaal. Toch?

Zonder handen

Een keyless-entry-systeem houdt in dat je jouw auto kunt openen zonder dat je op een knop hoeft te drukken of de sleutel in het slot hoeft te steken. De auto gaat vanzelf van het slot als jij de autodeur aanraakt en de sleutel in de buurt is. In sommige gevallen is het niet eens nodig dat je de autodeur aanraakt. Je kunt je autosleutel dus gewoon in je binnenzak houden (of in je boodschappentas) en naar je auto toelopen. Hoe werkt dat? Er zitten zenders in je autosleutel en in je auto. De auto communiceert op die manier met de sleutel en andersom. De sleutel geeft continu signalen af. Als de sleutel in de buurt van de auto komt, reageert de auto met een signaal naar de sleutel. Als het signaal correct is, springt de auto van het slot. Je moet wel binnen een bepaalde afstand van de auto zijn; vanaf ongeveer zes meter moet de sleutel werken.


Omdat auto's met een keyless entrysysteem sneller gestolen worden, gelden er vanaf 1 januari 2021 extra beveiligingsmaatregelen. Bekijk op de website van Kiwa-SCM de lijst met auto's met een keyless entrysysteem. Daarop zie je welke voertuigen goedgekeurd zijn en welke extra beveiliging nodig hebben. Auto’s die niet in de lijst staan, zijn niet bij Kiwa aangeboden voor een keuring. Ook is er een website om na te gaan in welke risicoklasse je auto valt (auto's tot 10 jaar oud): Autodiefstalcheck.nl.

Tegenwoordig krijgen steeds meer nieuwe auto’s een sleutel die niet continu een signaal afgeeft. Deze sleutels geven alleen een signaal af als ze in beweging zijn. Als er geen beweging plaatsvindt, gaat de sleutel in slaapstand en zendt deze geen signalen uit.

Wat kun je ertegen doen?

De beste manier om je auto met keyless entry te beschermen is om het dieven niet te makkelijk te maken om het signaal van de sleutel op te vangen. Als je autosleutel in de buurt van een (voor)deur of buitenmuur ligt, kan het signaal van de sleutel makkelijk vanaf buiten opgevangen worden. Leg je autosleutel daarom nooit in de buurt van een deur of buitenmuur. Om zeker te zijn dat dieven geen signalen opvangen, kun je jouw autosleutel opbergen in een hoesje dat geen signalen doorlaat. Een metalen bakje of aluminiumfolie is hier ook geschikt voor. Tot slot kun je keyless entry ook laten uitschakelen door de autodealer.

Ik wens u een veilige rit!

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn