Gebruik je gezond verstand als je de weg opgaat, en houd het veilig!

Auto te water! Hoe te handelen.


Met uw auto in het water terechtkomen? U denkt er liever niet aan. Toch belanden er in Nederland jaarlijks ongeveer 750 auto’s in het water, waarbij ongeveer 60 mensen de dood vinden.


StappenplanDoe de verlichting aan

Ontsteek de binnen- en buitenverlichting. Hierdoor kunt u zich beter oriënteren en blijft de auto voor hulpdiensten beter zichtbaar. Laat de sleutels in het contact zitten.

Maak de gordel los

Maak zo snel mogelijk de autogordel los. Als het sluitingsmechanisme blokkeert, kunt u het geïntegreerde mes van de veiligheidshamer gebruiken om de autogordel door te snijden.


Open of verbrijzel de zijruit

Probeer de zijruit te openen met de handbediening. Het is mogelijk dat de handbediening dienst weigert door kortsluiting. Hanteer in dat geval de veiligheidshamer of een ander zwaar object en verbrijzel het raam. Sla in de hoek van het raam, daar gaat het raam eerder van stuk.

Wat als de ruiten van de auto niet te openen zijn?

Neem een ferme hap met lucht en wacht totdat de auto grotendeels is gezonken. Hierdoor is de druk binnen en buiten de auto hetzelfde, waardoor het openen van het portier mogelijk wordt.

De te water geraakte auto verlaten

Als het gelukt is om de deur of ruit van de auto te openen, zwem dan in eerste instantie met uw gezicht naar de auto toe weg. Als u op gepaste afstand van het voertuig bent, kunt u zich omdraaien en naar de kant zwemmen.

Tip: leg de lifehammer onder handbereik!

Tip: rijd altijd met de lampen aan! Eenmaal te water is dat waar je niet meer aan kunt denken door de shock.

Tip: na de covid crisis een dag cursus boeken. Daar leer je te handelen als je het water in rijd.


Ik wens u een veilige rit!

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn